• contact@example.com
  • 666 888 0000

Creşte preocuparea pentru violenţele împotriva creştinilor

Creşte preocuparea în lume pentru soarta creştinilor discriminaţi şi persecutaţi, ţinte ale unor atacuri personale în numeroase ţări, în Africa, în Asia, în ţări arabe şi nu numai, unde creştinii reprezintă minorităţi mai mult sau mai puţin însemnate.

Subiectul s-a aflat în centrul colocviilor de marţi, 10 mai, ce au avut loc în Vatican între Secretarul de Stat, cardinalul Tarcisio Bertone şi ministrul italian de externe, Franco Frattini. Timp de o oră, cei doi au discutat teme arzătoare, de mare actualitate, precum chestiunea europeană în contextul internaţional, în raport cu criza din Nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, dar şi problematica persecuţiilor împotriva creştinilor şi posibilitatea de a acţiona în apărarea lor.

Privitor la aceste teme, iată o analiză a situaţiei din perspectiva părintelui Bernardo Cervellera, directorul agenţiei „Asia News”, intervievat de Roberta Gisoti de la redacţia noastră centrală:

Părintele Cervellera: • „Pentru noi creştinii este important să fim solidari cu aceşti fraţi ai noştri, persecutaţi şi loviţi. A fi solidari însemnă a ne ruga pentru ei, a ne implica în acţiuni în favoarea garantării libertăţii religioase în ţările lor, ajutându-i să rămână acasă la ei în condiţii de siguranţă, unde să le fie garantate depline drepturi cetăţeneşti egale cu ale altor grupuri ale societăţii, căci creştinii reprezintă un instrument de progres, de dezvoltare şi de inteligenţă pentru aceste ţări; mă gândesc mai ales la ţările arabe, precum Egiptul, Irakul. Pakistanul. În acelaşi timp, consider că este comunitatea internaţională cea care trebuie să se preocupe pentru ca libertatea religioasă să nu rămână doar un principiu redactat de ONU, ci să fie un drept afirmat în constituţiile ţărilor şi în practica ţărilor comunităţilor internaţionale”.

Întrebat dacă nerespectarea libertăţii religioase nu a devenit un indicator pentru nerespectarea drepturilor în general, directorul agenţiei „Asia News”, Bernardo Cervellera a răspuns:

• „Da, acest fapt s-a petrecut mai ales pentru că Occidentul, în special, a devenit mai materialist, interesându-se mai ales de aspectele economice, de economia de piaţă, în loc să se axeze pe raporturi culturale, de ajutor, de confruntare şi de dialog asupra acelor valori superioare ale culturii Occidentale şi Orientale. În acest context a lipsit acel interlocutor care să promoveze drepturile omului. Odinioară, promovarea drepturilor omului era un adevărat simbol pentru Occident, acum a devenit doar o notă în vederea semnării unor contracte comerciale. (…) Cred că trebuie ţinut cont de faptul că libertatea religioasă este cea care produce dezvoltare şi progres într-o ţară; desigur nu trebuie căutate privilegii pentru creştini, dar trebuie căutat progresul unei societăţi prin contribuţia tuturor”.

Radio Vaticana