• contact@example.com
  • 666 888 0000

Spania: inacceptabilă pentru Biserica Catolică, noua legislaţie privind avortul

Reforma privind avortul este “o lege obiectiv incompatibilă cu dreapta conştiinţă morală, întru cât consideră eliminarea vieţii celor pe cale de a se naşte un drept al mamei în timpul primelor 14 săptămâni de sarcină, abandonând acele vieţi umane fără nicio o protecţie chiar în perioada în care se fac cele mai multe avorturi”.

Luni, 5 iulie, în chiar ziua intrării în vigoare a legii care liberalizează întreruperea voluntară de sarcină – în aşteptarea deciziei Tribunalului Constituţional, care ar putea suspenda legea din motive de precauţie – Conferinţa episcopilor catolici spanioli a amintit într-un comunicat aspectele cele mai alarmante din noul text al legii. Din rău în mai rău: noua lege cerută de guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero agravează legislaţia existentă, uită de drepturile copiilor pe cale de a se naşte şi nu vine în ajutorul mamelor. Dar nu numai atât, noua lege merge şi mai departe: episcopii spanioli şi-au exprimat temerea că executivul se va folosi de această legislaţie pentru a impune “o ideologie avortistă şi de gen în sistemul de educaţie obligatorie”. Nu este o reclamaţie lipsită de preocuări: noua lege, susţin episcopii, “stabileşte un concept de sănătate plin de ambiguităţi din moment ce introduce aşa zisele indicaţii sociale şi eugenetice ca justificare legală a avortului”. Aceeaşi îngrijorare a fost exprimată zilele trecute şi de organizaţiile de apărare a vieţii umane. Părinţii elevilor s-au declarat contrari aşa ziselor “lecţii” despre transformarea paradoxală într-un drept a unui delict, suprimarea vieţii umane. Tribunalul Constituţional ar trebui să hotărască în următoarele zile suspendarea sau aplicarea legii, după ce va fi analizat două recursuri de inconstituţionalitate, prezentate de gruparea politică de centru-dreapta şi de regiunea Navarra. Aceasta din urmă şi regiunea Murcia, au anunţat deja că nu vor proceda la aplicarea noii legi a avortului.

Intrarea în vigoare a noii legislaţii a fost stabilită la 5 iulie, pentru a marca 25 de ani de la aprobarea primei legi a avortului în Spania, care din 1985 a dus la nu mai puţin de 1,3 milioane de avorturi. Şi aceste cifre, împreună cu situaţia demografică, l-au făcut probabil pe liderul popularilor spanioli să afirme că noua legislaţie este “inumană, inconstituţională şi injustă”.

Radio Vaticana